Παπαρουνόσπορος-μυκονόσπορος
Παπαρουνόσπορος-μυκονόσπορος

0,59 5,90 

Select options This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page
Shopping Cart

No products in the cart.

Παπαρουνόσπορος-μυκονόσπορος

0,59 5,90 

Διατροφική αξία

Παπαρουνόσπορος
(Διατροφική δήλωση ανά 100 γραμμάρια)
Ενέργεια 525 kcal
Νερό 5,95 g.
Μακροθρεπτικά Συστατικά
Λιπαρά 41,56 g.
Κορεσμένα 4,517 g
Μονοακόρεστα 5,982 g
Πολυακόρεστα 28,569 g
ω-3 {{{ω-3}}} g
ω-6 {{{ω-6}}} g
Υδατάνθρακες 28,13 g.
Σάκχαρα {{{σάκχαρα}}} g
Πρωτεΐνες 21,22 g.
Βιταμίνες
Βιταμίνη Α ~ I.U.
Βιταμίνη D ~ I.U.
Βιταμίνη Ε 1,77 mg.
Βιταμίνη Κ 0,0 mg.
Βιταμίνη Β1 0,854 mg.
Βιταμίνη Β2 0,100 mg.
Βιταμίνη Β3 0,896 mg.
Bιταμίνη Β5 (παντοθενικό οξύ) ~ mg.
Bιταμίνη Β6 0,247 mg.
Bιταμίνη Β7 (βιοτίνη) ~ mg.
Φυλλικό οξύ 82 mg.
Βιταμίνη Β12 (κυανοκοβαλαμίνη) ~ mg.
Βιταμίνη C ~ mg.
Ιχνοστοιχεία: Μέταλλα
Ασβέστιο 1438 mg.
Σίδηρος 9,76 mg.
Μαγνήσιο 347 mg.
Κάλιο 719 mg.
Νάτριο 26 mg.
Ψευδάργυρος 7,0 mg.
Χαλκός ~ mg.
Μαγγάνιο 2,285 mg.
Φώσφορος ~ mg.
Άλλα
Καφεΐνη ~ mg.
Θεοβρωμίνη ~ mg.
Τέφρα ~ g.
*με το σύμβολο ~ δηλώνεται έλλειψη στοιχείων στην εγκυκλοπαίδεια
πηγή άντλησης πληροφοριών: Link to USDA Database entry

Οι σπόροι παπαρούνας είναι θρεπτικά πυκνό μπαχαρικό, με υψηλά επίπεδα βασικών μετάλλων ασβεστίουσιδήρουμαγνησίουφωσφόρου και κάλιου.

Χρήση στα τρόφιμα και το μαγείρεμα

Χειροκίνητος (του 1925) μύλος άλεσης σπόρων παπαρούνας (από τις ΗΠΑ).

Ολόκληροι σπόροι παπαρούνας, χρησιμοποιούνται ευρέως ως καρύκευμα και στη διακόσμηση, μέσα και επάνω από πολλά προϊόντα φούρνου. Στη Βόρεια Αμερική, χρησιμοποιούνται εντός και επί πολλών ειδών διατροφής, όπως μάφιν σπόρων παπαρούνας,παξιμάδια,bagels(όπως τα bagel στυλ-Μοντρεάλ), bialys και κέικ, όπως το σπογγώδες παντεσπάνι (sponge cake).Κατά μήκος της Ευρώπηςbuns και τα μαλακά λευκά αρτοσκευάσματα του ψωμιού, συχνά ψεκάζονται στην κορυφή με μαύρους και λευκούς σπόρους παπαρούνας (για παράδειγμα το Cozonac, Kalach,Kolache και Kołacz).

Οι παπαρουνόσποροι χρησιμοποιούνται σε διάφορα Γερμανικά ψωμιά και γλυκά καθώς επίσης και στην Πολωνική κουζίνα. Όπως και οι σπόροι σουσαμιού, οι σπόροι παπαρούνας προστίθενται συνήθως στα ψωμάκια των χάμπουργκερ. Η «Le Snak» είναι ένα διατροφικό προϊόν κατασκευασμένο από την «Uncle Toby» της Νέας Ζηλανδίας, αποτελούμενο από τρία κράκερ παπαρουνόσπορου και μιας μερίδας ημίσκληρου τυριού

Οι γεμίσεις στα γλυκά, μερικές φορές γίνονται με λεπτοαλεσμένους σπόρους παπαρούνας, αναμεμειγμένους με βούτυρο ή γάλα και ζάχαρη. Η αλεσμένη γέμιση χρησιμοποιείται σε ρολά σπόρων παπαρούνας και μερικά κρουασάν και μπορεί να αρωματιστούν με ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιούρούμι και βανίλια με σταφίδες, κρέμα γάλακτος, κανέλα και ψιλοκομμένα ζεματισμένα αμύγδαλα ή προστίθενται καρύδια. Μερικές φορές για τα γλυκά ψημένα αγαθά, αντί για την ζάχαρη, αντικαθίσταται όπως το σιρόπι μια κουταλιά της σούπας μαρμελάδα ή άλλος γλυκός συνδετικός παράγοντας. Ο σπόρος της παπαρούνας για γεμίσεις, είναι καλύτερος όταν είναι λεπτός και φρεσκοτριμμένος, γιατί αυτό θα κάνει μεγάλη διαφορά, στην υφή και τη γεύση της ζαχαροπλαστικής γέμισής του. Μερικές συνταγές για τους σπόρους Mohnstriezel, χρησιμοποιούν σπόρους παπαρούνας, μουλιασμένες για δύο ώρες σε νερό ή βρασμένες σε γάλα. Μια συνταγή για τα Ουκρανικά κέικ σπόρου παπαρούνας, συνιστά την προετοιμασία των σπόρων, με την εμβάπτισή τους σε βραστό νερό, στραγγίζοντας και εμποτίζοντάς τους σε γάλα για όλη τη νύχτα.

Οι σπόροι παπαρούνας μπορούν να αλεσθούν χρησιμοποιώντας ένα γενικό εργαλείο, όπως ένα γουδί με το γουδοχέρι του ή ένα μικρό εγχωρίου τύπου ηλεκτρικής λεπίδας μύλο ή ένα ειδικού σκοπού μύλο σπόρων παπαρούνας. Ο αλεστής (μύλος) σπόρων παπαρούνας, είναι τύπος αλεστού αγριάδας, με ένα πρωτύτερα τοποθετημένο διάφραγμα, το οποίο είναι πολύ στενό για το περάσουν από μέσα ανέπαφοι οι σπόροι παπαρούνας. Ο αλεστής αγριάδας, παράγει μια πιο ομοιόμορφη και λιγότερο λιπαρή πάστα από αυτά τα άλλα εργαλεία.

Η πάστα από σπόρους παπαρούνας, διατίθεται στο εμπόριο, μέσα σε κονσέρβες. Οι σπόροι της παπαρούνας έχουν πολλή υψηλή περιεκτικότητα σε λάδι, συνεπώς, η πάστα που διατίθεται στο εμπόριο, περιέχει ζάχαρη, νερό και ένα γαλακτωματοποιητή, όπως είναι η λεκιθίνη σόγιας, για να συγκρατήσει την πάστα, από το να διαχωριστεί. Επίσης, οι εμπορικά πωλούμενες πάστες, περιέχουν συντηρητικά τροφίμων, προκειμένου να τις αποτρέψουν από το τάγγισμα.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι πωλούμενες στο εμπόριο πάστες, διατίθενται με εμπορικές ονομασίες όπως «Solo» και «American Almond». Κάθε μερίδα των 30 γραμμαρίων από σπόρους παπαρούνας της «American Almond», περιέχει: 120 θερμίδες, 4,5 γραμμάρια λίπος και 2 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Όπως και με το σουσάμι, έτσι και οι σπόροι παπαρούνας μπορούν να γίνουν μπάρες ζαχαρωτού. Οι μπάρες γίνονται με βρασμένους σπόρους, αναμεμειγμένους με ζάχαρη ή μέλι. Αυτό είναι ιδιαιτέρως κοινό στα Βαλκάνια, την Ελλάδα ακόμη και στις κουζίνες των Αυστρο-ουγγρικών χωρών.

SKU: 0.10333 Categories: , ,